Cultuur van Nederland – Historie, volk, kleding, vrouwen

Netherlands - clothing,Typisch Nederlandse klederdracht is alom bekend. Het is zelfs zo dat bepaalde mensen uit andere delen van de wereld nog weleens denken dat wij er altijd nog zo bijlopen. Dit is inmiddels wel anders. De traditionele kleding wordt echter nog volop gedragen in kleine gemeenschappen. Dit gebeurt soms nog op special gebeurtenissen.

De klederdracht is vooral bij vrouwen bijzonder. Bij mannen wordt het tegenwoordig een stuk minder gedragen en verschilde de klederdracht altijd al minder van gewone kleding dan bij vrouwen. Het komt nu alleen nog voor op een paar plekken, maar al een stuk minder als dat vroeger het geval is geweest.

Wat ook opmerkelijk is is het grote verschil tussen zogenoemde dagelijkse kleding en de kleding die op zondag gedragen wordt. Dit komt door dat de zondagse kleding vooral gebruikt werd om naar de kerk te dragen. Een ongeschreven regel is ook dat deze niet gewassen mag worden, zodat het altijd bijzondere kleding blijft. Als dit wel een keer gebeurt of moet wordt het daarna vaak alleen nog maar voor andere doeleinden gebruikt.

Voor gelegenheden als een begrafenis geldt ook een speciale klederdracht. Hieraan is goed te zien dat deze in de periode van rouw gedragen wordt, evenals de andere accessoires die daarbij horen. Er komt soms wel kleur in voor, dan vooral bij periodes van minder zware rouw.

De plaatsen in Nederland die het meest fameus zijn voor de typische klederdracht en waar deze nog het meeste gedragen wordt zijn onder andere;

  • Urk
  • Volendam
  • Bunschoten-Spakenburg
  • Marken
  • Huizen
  • Staphorst-Reuven

Naast deze plekken zijn er nog tal van streken in Zeeland, Drenthe, Friesland en Groningen waar de klederdracht ook nog steeds veel gedragen wordt. Dit sterft wel langzaam uit. De meeste mensen die het nog dragen zijn al op leeftijd en verwacht wordt dan ook dat de klederdracht in bepaalde tijd geheel uit het beeld zal verdwijnen.