Gids naar Nederland: samenleving en werkmentaliteit

Voor een buitenstaander die zomaar binnenkomt in Nederland en van de ene op de andere dag geacht wordt mee te draaien in de Nederlandse cultuur is het niet makkelijk. Of valt dat dan juist wel weer mee? Het mes snijdt altijd aan twee kanten.

Netherlands Society and work mentalityAan de ene kant zijn Nederlanders vrij stug, moeilijk van het stuk te brengen. Anderen die hier van buitenaf ineens in mee moeten draaien beschouwen dit misschien als lastig. Het ligt er ook wel aan in welke deel van Nederland diegene terecht komt. Toch blijft het zo dat als iemand goede intenties zal tonen de gemiddelde Nederlander diegene snel spreekwoordelijk zal omarmen. En heel misschien zelf wel letterlijk, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.

Bijna iedere Nederlander kan dan wel weer Engels, of in ieder geval een beetje. Zo open zijn mensen hier dan wel weer. Een buitenlander die deze taal beheerst kan dus al een heel eind komen en misschien zichzelf wel helemaal redden zonder ├╝berhaupt onze taal te spreken. Dit is de andere kant van de medaille. Daar waar het misschien stug over komt, krijgt iedereen wel degelijk de mogelijkheid om er iets van te maken.

Toch wordt het ook belangrijk gevonden dat er een zeker aanpassingsvermogen kan worden getoond. Niet geheel verwonderlijk, als iemand naar Nederland komt die daar eerst niet woonde. Dit zal zeker merkbaar zijn op de werkvloer. De werkmentaliteit is simpel. Er wordt niet veel geklaagd en over het algemeen worden de schouders er onder gezet en wordt er vrij hard gewerkt. Verzaken is er niet snel bij. Staken is ook al iets wat in tegenstelling tot sommige landen in Nederland zeker niet veel gebeurt. Ook zal een ieder elke dag weer op tijd moeten komen en weinig ziek moeten zijn. Deze factoren zijn heilig op het gebied van werk.