Het begrijpen van het gedrag van Nederlandse culturele toeristen

Nederlandse toeristen zijn niet zomaar toeristen. Ze hebben wel degelijk een gebruiksaanwijzing. Hoewel menigeen zich tot op zeker hoogte aan zal passen aan het land wat bezocht wordt zijn er sommige principes die niet zomaar los gelaten worden. Zo is het vrij Nederlands om de rekening te delen en het hier ook nog eens uitgebreid over te gaan hebben terwijl iedereen geld op tafel legt om eens rustig te tellen hoeveel iedereen nou moet betalen. Dit wordt in het buitenland vaak gevolgd met starende blikken van de plaatselijke bevolking.

Dutch cultural tourismOok geduld hebben is iets wat niet in het woordenboek van de meeste Nederlanders voorkomt, ook niet op vakantie. In vele landen en culturen geeft men er weinig om als men iets later komt of als dingen uitlopen. Dit kan voor menig Nederlander nog weleens lastig zijn, aangezien de klok toch een soort van heilig wordt bevonden. Ondanks dit alles reizen we toch enorm graag en wel over de hele wereld. De meer bereisde mensen zullen dan ook wat meer gewend zijn over verre culturen dan anderen.

Typisch Hollands is het kamperen. Met een caravan, tent of kamper op pad gaan en op een camping verblijven. De meeste mensen trekken naar Zuid-Europese landen als Frankrijk, Spanje en Italiƫ. Vaak gaat de frituur pan mee met verschillende andere voedingswaren die op locatie niet of nauwelijks te verkrijgen zijn. Er wordt dan ook vaak gewoon gegeten net als thuis. Nu is het natuurlijk wel zo dat het bij een kampeervakantie minder noodzaak is om u aan te passen aan de plaatselijke cultuur en gewoonten. Alles kan immers zelf vanuit huis mee genomen worden voor vertrek. Dit is bij een vliegvakantie dan ook wel weer anders. Hoe dan ook, voor de meeste van onze landgenoten op vakantie geldt dat ze toch zichzelf blijven, wat soms moeilijk is te begrijpen voor de landen die we bezoeken, maar daarom zeker niet minder fascinerend.