Nederlanders en Fietsen

Het is algemeen bekend dat Nederland fietsland bij uitstek is. Vrijwel iedere Nederlander bezit één of meerdere fietsen. Behalve voor recreatief gebruik worden deze ook veel gebruikt voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Dit in tegenstelling tot veel andere landen. Nederlanders leggen gemiddeld 1/4 van de verplaatsingen af per fiets. Hierdoor fietst iedere Nederlander gemiddeld jaarlijks bijna 900 km.

Uiteraard hangt het fietsgebruik af van het seizoen en het weer. Het is niet verwonderlijk dat men in de zomer en lente het meeste fietst. Echter wordt in de winter en herfst veel van het transportmiddel gebruik gemaakt. Vanwege het klimaat kan het weer hier erg wisselvallig zijn. Dit lijkt echter niet veel Nederlanders tegen te houden om te fietsen. Veel mensen gebruiken een regen poncho hiervoor om alsnog droog op het werk aan te komen.

Behalve dat fietsen de gezondheid van de mensen bevordert, heeft het ook een positief effect op het milieu. De CO2 uitstoot wordt in het drukbevolkte Nederland aanzienlijk verlaagd door veelvuldig gebruik van fietsen. In opdracht van de gemeente Utrecht hebben onderzoekers berekend dat het daarnaast ook een aanzienlijke kostenbesparing van 250 miljoen euro oplevert.

e-bikesEen recente ontwikkeling is het het gebruik van zogenaamde e-bikes. Dit zijn elektrische fietsen waarbij trapondersteuning plaatsvindt, of geheel zelfstandig worden aangedreven door een elektrische motor. Hier kleven veel voordelen aan; zoals het feit dat fietsen ook voor minder fitte personen beschikbaar wordt. Er wordt door de Nederlandse overheid de laatste tijd veel geïnvesteerd in fietssnelwegen. Dit zijn fietspaden die overgrote afstanden zijn getrokken. Hierbij kunnen elektrische fietsen het woon-werkverkeer per fiets nog meer doen toenemen.

Inmiddels zijn er al vele (Europese) landen welke het fietsmodel naar Nederlandse inrichting proberen te introduceren in hun land. Zij zien allemaal in dat de fietscultuur in Nederland veel positieve effecten brengt, en men hoopt dit naar hun eigen bevolking te kopiëren. Hoe dan ook, voorlopig zullen Nederlanders wereldwijd koploper blijven in het fietsen.