Nederlandse eet-gewoonten

Typisch Nederlands lekkernijen zijn stroopwafels, drop, oliebollen en de welbekende sinterklaas artikelen als chocoladeletters en kruidnoten. Voorbeelden van hoofdgerechten zijn de stamppotten: boerenkool, andijvie en hutspot. Dit zijn voorbeelden van de eet-gewoonten in Nederland. Hoewel de internationale keuken niet heel erg bekend staat om zijn hoofdgerechten zijn de bovengenoemde hapjes wereldwijd bekend. Ook het Nederlandse ontbijt zorgt bij veel buitenlanders voor vraagtekens.

Dutch breakfastEen typisch ontbijt bestaat onder andere uit een broodje met hagelslag. Alleen al het idee dat men stukjes chocolade op brood strooit, klinkt voor de gemiddelde buitenlander als zeer ongezond. Naast de hagelslag eet men vaak een boterham met kaas of de welbekende “boterhamworst”. Het is voor menig Nederlander vooralsnog onduidelijk wat er in deze worst zit. Het ontbijt wordt meestal gedaan rond 7 uur in de ochtend. De gebruiken verschillen overigens per huishouden; sommige mensen tafelen uitgebreid, waar sommige enkel snel een paar sneden brood eten. Het ontbijt wordt meestal aangevuld met wat thee of koffie en een glas melk of vruchtensap.

De lunch is vaak grotendeels hetzelfde als het ontbijt. Echter wordt hier vaak meer hartig gegeten in plaats van zoet beleg zoals jam en hagelslag. Lunchtijden variƫren meestal tussen 12.00 en 13.00 uur. Sommige mensen eten warm tijdens de lunch; zij warmen dan de restjes van de avond ervoor op.

Het avondeten is volgens typisch Nederlandse gebruiken om 18.00 uur. De cultuur is dat men hier ook heel stipt in is. Voor het avondeten wordt in tegenstelling tot het ontbijt en lunch ruim de tijd genomen. Het is voor Nederlandse gezinnen een belangrijk moment om bij elkaar te komen en de dag te bespreken. Bezoek wordt rond dit tijdstip dan ook niet gewaardeerd. Een typisch Nederlands gebruik is het feit dat indien gasten bij iemand thuis zijn in de middag, men daarmee niet automatisch ook uitgenodigd is voor het eten van die avond. Dit dient dan expliciet gevraagd te worden.