Reizen naar Nederland – Leer de do`s en don`ts van de Nederlandse cultuur

Het is wat als Nederlanders naar het buitenland reizen, maar hoe moet dit nu eigenlijk als het andersom gaat. Wat kan iemand die bij ons op ´visite´ komt nu wel of niet maken en waarom dan wel niet. Het is soms maar moeilijk uit te leggen met die bijzondere, eigengereide gebruiken van ons Nederlanders. Eén ding is zeker; niemand zal het ooit echt begrijpen die van buitenaf komt, maar dat maakt het er niet minder leuk om.

De dingen die in Nederland als asociaal of afwijkend gedrag beschouwd worden zijn er nogal veel om op te noemen. Toch zijn er een aantal die wel als eerste opkomen bij een dergelijk onderwerp. Zoals onze ´doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg´ mentaliteit. Men houdt over het algemeen niet van overdreven gedoe en hele uitbundige mensen. Dus extreem luid zijn of op proberen te vallen zal bij weinigen in goede aarde vallen.

Netherlands travelDit geldt zo ook voor te laat komen. Als u een afspraak maakt, houdt u dan aan de tijd, of kom het liefst een kwartier eerder. Te laat komen wordt absoluut niet gewaardeerd, al is het maar vijf minuten. Let ook op dat wij hier bij het begroeten elkaar drie zoenen op de wang geven, dit zijn er in nagenoeg alle andere landen maar twee.

Ook fooi geven kan in Nederland anders gaan dan in sommige landen. Daar waar het op bepaalde plekken haast verplicht is, ongeacht of de service nu goed was of niet, of zelfs vanzelf bij de rekening ingedaan wordt, staat het iedereen in Nederland vrij om zelf te bepalen hoeveel hij wil geven. Dit kan dus ook zomaar helemaal niets zijn, niemand zal hier dan ook raar van opkijken.

Geduld is een schone zaak, zeggen veel mensen, toch hebben de meesten het zeker niet. Ga dus op openbare plekken niet overal staan treuzelen maar houdt het tempo er stevig in. Let wel weer op met ergens in de rij staan, mensen kunnen ook zeer goed zijn in voordringen!