Tijdloze Nederlandse literatuur en cultuur

Behalve de vele culturele schoonheden die Nederland te bieden heeft kan het op het gebied van literatuur eveneens terugkijken op een rijke geschiedenis. In vrijwel alle delen van de geschiedenis waren bekende schrijvers vertegenwoordigd. Dit geldt nog het meeste voor de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de eeuwen daarna.

Vele Nederlandse schrijvers hebben de meest uiteenlopende werken uitgebracht door de jaren heen. Ook aan bekende dichters was zeker geen gebrek. De werken hoeven niet altijd uit Nederland zelf te komen maar hebben ook vaak hun wortels in andere Nederlandstalige gebieden ter wereld. Denk hierbij aan Vlaanderen, voormalig Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname en zelfs Zuid-Afrika.

Dutch literatureWie gaat nadenken over wat nu echt de beste schrijver of schrijvers zijn die het land ooit gekend heeft komt ongetwijfeld bij drie namen uit. De meningen kunnen uiteraard verschillen maar over het algemeen is men het er over eens dat deze drie toch wel zeer bepalend zijn geweest. We hebben het hier over Gerard Reve, Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans, door velen bestempeld als de grote drie. Een andere naam die vaak in een adem met hun genoemd werd was Jan Wolkers.

Voor al deze schrijvers en hun boeken zijn ook verschillende prijzen in de wacht te slepen. De meest prestigieuze hiervan is de AKO literatuurprijs. Andere toonaangevende verkiezingen zijn de Libris literatuurprijs en de Gouden Uil.

In de lijst met de tien beste boeken ooit geschreven in het Nederlands komen uiteraard de grote drie aan aantal keer voor. Toch staan ze niet allemaal in de top drie. Deze bestaat namelijk uit de volgende titels;

  • Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel
  • Kader Abdolah – Het huis van de moskee
  • Multatuli – Max Havelaar

Deze lijst wordt niet door louter door een jury bepaald maar ook lezers hebben hier zeggenschap over. Er staat in de lijst opvallend genoeg maar één boek dat na de twintigste eeuw werd geschreven.