Veranderingen in de Nederlandse cultuur

Changes in the Dutch cultureHet verhaal is bekend. Elke cultuur verandert door de jaren heen, zo ook de Nederlandse. Dit heeft met legio factoren te maken die daar allemaal een zelfstandige rol in spelen. Het land wordt rijk aan steeds meer culturen met allemaal weer hun eigen invloeden. Dit was pakweg vijftig jaar geleden nog wel anders. Daarom is het voor veel mensen die niet direct gewend zijn aan verschillen en andere invloeden weleens moeilijk dit te absorberen. Toch blijkt in de praktijk dat de vernieuwde, multiculturele samenleving in Nederland wel degelijk een positieve invloed heeft.

Op straat is de invloed van culturen van buitenaf tegenwoordig duidelijk merkbaar. Loop een willekeurige grote stad in en men zal snel zien dat er restaurants vanuit allerlei landen zijn gevestigd. Dit is niet het enige, ook de vele winkels die bijzondere producten vanuit het buitenland verkopen worden steeds populairder. Dit komt niet alleen door de mensen die hier al woonden en deze producten kopen, maar ook doordat de Nederlander zelf steeds meer en makkelijker wil proeven van alles wat de wereld om hem heen te bieden heeft.

Daarnaast wordt de wereld ook steeds kleiner. Niet qua oppervlakte uiteraard, maar wel qua bereik. Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om per vliegtuig binnen een dag van de ene naar de andere kant van de aarde te vliegen. Dit was een aantal decennia geleden alleen voor de echte rijkaards onder ons weggelegd. Nu is het voor iedereen die een paar honderd euro over heeft mogelijk om duizenden kilometers van huis te komen binnen afzienbare tijd.

Natuurlijk hebben deze veranderingen invloed op de Nederlandse cultuur. Deze wordt steeds algemener, uitgebreider en wereldser. Het leuke daaraan is dat men dingen ontdekt die voorheen nooit voor mogelijk waren gehouden. Mensen zien de enorme mogelijkheden die de rest van de wereld kan bieden, wat alleen maar positieve gevolgen kan hebben.